Gnocchi z batatów z pomidorami i parmezanem
Gnocchi z batatów z pomidorami i parmezanem czyli alternatywa dla kopytek z ziemniaków.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- piekarnik
Składniki
- 1 mała cebula ok. 70 g
- ½ łyżeczki cukru ok. 3 g
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego ok. 5 g
- 1 ząbek czosnku
- ½ kartonika przecieru pomidorowego – passaty ok. 250 g
- 1 batat ok. 230 g
- ¼ szklanki mąki pszennej ok. 39 g
- ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej ok. 33 g
- 1 łyżka tartego parmezanu ok. 8 g
- przyprawy: płatki drożdżowe, papryka słodka, bazylia, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem cukru na oleju.
- Dodajemy do cebuli wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przecier pomidorowy, płatki drożdżowe, paprykę słodką, bazylię, sól, pieprz i dusimy kilkanaście minut.
- Batata przekrawamy na pół i pieczemy do miękkości (ok. 30 min).
- Upieczone bataty studzimy, obieramy ze skórki i rozgniatamy praską.
- Łączymy bataty z przesianą mąką i wyrabiamy ciasto (ciasto może się kleić, ale nie dodajemy więcej mąki).
- Stolnicę oprószamy mąką i formujemy wałeczek.
- Wałeczek dzielimy na prostokąty o długości 1,5-2 cm i tworzymy wgłębienia przy pomocy widelca.
- Gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
- Gnocchi podajemy z sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem.
Uwagi
- Gnocchi z batatów z pomidorami i parmezanem jest bogate w beta karoten (pochodzący z batatów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, likopen (pochodzący z pomidorów), który również jest antyoksydantem.
- Jedna porcja gnocchi z batatów z pomidorami i parmezanem zawiera 18,9 g białka, 9,9 g tłuszczów, 119,5 g węglowodanów, 16,4 g błonnika pokarmowego.