Erytrytol to alkohol cukrowy, który zalicza się do grupy polioli. Substancja ta tworzy białe, bezwonne kryształy o słodkim i lekko chłodzącym smaku. Związek ten ma mniejszą siłę słodzącą w porównaniu do sacharozy (60-70% słodkości sacharozy), dlatego zamiast łyżeczki (5g) sacharozy należy spożyć 6,5-7 g erytrytolu dla uzyskania takiej samej słodkości. Substancja ta nie pozostawia innych posmaków, dlatego często tworzy mieszanki z różnymi słodzikami.
Wartość energetyczna erytrytolu stanowi 5% wartości sacharozy i równa się 0,2-0,4 kcal/g. Dodatkowo, ludzki organizm czerpie tylko 10% energii z tej substancji, ponieważ ze względu na mały ciężar cząsteczki i brak odpowiednich enzymów, jest ona wydalana w większości z moczem. W porównaniu z innymi poliolami, erytrytol nie wywołuje wzdęć i biegunek.
Efekt przeczyszczający
Erytrytol może być stosowany przez osoby z cukrzycą, ponieważ jego indeks glikemiczny jest równy zero, co oznacza, że nie wpływa na stężenie glukozy we krwi.
W dodatku stosowanie tej substancji zamiast sacharozy pozwala na redukcję nadmiernej masy ciała w wyniku zmniejszenia kaloryczności diety. Erytrytol ma również zdolność do ograniczania rozwoju próchnicy.
Erytrytol występuje w naturalnych produktach takich jak: melon, winogrono, gruszka, sosy sojowy.
Zawartość erytrytolu w żywności
Erytrytol jest substancją bezpieczną, przebadaną pod względem metabolicznym i toksykologicznym. W Polsce dopuszczono go do stosowania 18 września 2008 roku. Może być używany do produkcji galaretek, kisieli, gum do żucia, lodów, dżemów a także suplementów diety.
Bibliografia
1. Marcinkiewicz M. Biosynteza erytrytolu z glicerolu przez drożdże Yarrowia lipolytica. Wrocław, 2011.