Domowe musli
Domowe musli przygotujecie bez problemu w warunkach domowych.
Składniki
- ¼ szklanki orzechów nerkowca ok. 43 g
- ½ szklanki daktyli ok. 50 g
- ½ szklanki suszonej żurawiny ok. 70 g
- 2 szklanki płatków owsianych ok. 220 g
- ¼ szklanki nasiona słonecznika ok. 39 g
- ¼ szklanki płatków kokosa ok. 23 g
Sposób przygotowania
- Siekamy orzechy i owoce suszone.
- Łączymy płatki owsiane ze słonecznikiem, orzechami, owocami suszonymi oraz płatkami kokosa.
Uwagi
- Domowe musli jest bogate w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja musli zawiera 4,4 g białka, 7,0 g tłuszczów, 27,4 g węglowodanów, 3,3 g błonnika pokarmowego.