Czekoladowe kulki śniadaniowe
Czekoladowe kulki śniadaniowe to idealny dodatek do mleka lub jogurtu.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- piekarnik
Składniki
- 75 g mąki pszennej typ 500
- 75 g mąki pszennej typ 1850
- 1 łyżka kakao ok. 10 g
- 20 g masła
- 1 jajo ok. 50 g
- 2 łyżki cukru pudru ok. 40 g
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego ok. 10 g
Sposób przygotowania
- Łączymy wszystkie składniki.
- Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego.
- Kulki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku w 150stopniach C (termoobieg) ok. 25 min.
Uwagi
- Czekoladowe kulki śniadaniowe są bogate w błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki graham), który daje uczucie sytości, magnez (pochodzący z kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
- Jedna porcja czekoladowych kulek śniadaniowych zawiera 5,0 g białka, 5,3 g tłuszczów, 26,8 g węglowodanów, 2,1 g błonnika pokarmowego.