Czekoladowe kulki śniadaniowe - dietetyk lajdecka turek

Czekoladowe kulki śniadaniowe

Czekoladowe kulki śniadaniowe

Czekoladowe kulki śniadaniowe to idealny dodatek do mleka lub jogurtu.
Czas całkowity 1 godzina
Posiłek śniadanie
Kuchnia fit
Liczba porcji 5
Kalorie w jednej porcji 170.8 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • piekarnik

Składniki
  

  • 75 g mąki pszennej typ 500
  • 75 g mąki pszennej typ 1850
  • 1 łyżka kakao ok. 10 g
  • 20 g masła
  • 1 jajo ok. 50 g
  • 2 łyżki cukru pudru ok. 40 g
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego ok. 10 g

Sposób przygotowania
 

  • Łączymy wszystkie składniki.
  • Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego.
  • Kulki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku w 150stopniach C (termoobieg) ok. 25 min.

Uwagi

  • Czekoladowe kulki śniadaniowe są bogate w błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki graham), który daje uczucie sytości, magnez (pochodzący z kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
  • Jedna porcja czekoladowych kulek śniadaniowych zawiera 5,0 g białka, 5,3 g tłuszczów, 26,8 g węglowodanów, 2,1 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe czekoladowe kulki, płatki śniadaniowe

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button