Curry z kurczakiem, fasolką i papryką
Curry z kurczakiem, fasolką i papryką to przepis na fanów kuchni indyjskiej.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- garnek
- patelnia
Składniki
- 1 mała cebula ok. 70 g
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego ok. 10 g
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryki czerwonej ok. 76 g
- mięso z piersi kurczaka ok. 150 g
- 2 garście fasolki szparagowej ok. 100 g
- 70 ml mleka kokosowego
- ½ woreczka ryżu ok. 50 g
- 1 łyżka natki pietruszki ok. 4 g
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, imbir, curry, sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju.
- Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kilka minut.
- Mięso z piersi kurczaka, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, ostrej, wędzonej, imbirze, curry, szczypcie soli, pieprzu i podsmażamy.
- Fasolkę szparagową gotujemy.
- Łączymy paprykę z mięsem, fasolką szparagową i mlekiem kokosowym.
- Całość doprawiamy do smaku i dusimy kilka minut.
- Curry podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Uwagi
- Curry z kurczakiem, fasolką i papryką jest bogate w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja curry z kurczakiem, fasolką i papryką zawiera 41,6 g białka, 28,3 g tłuszczów, 54,8 g węglowodanów, 6,6 g błonnika pokarmowego.