Ciasteczka owsiane z kokosem i żurawiną
Najlepsze ciasteczka owsiane z kokosem i żurawiną. W dodatku przygotowuje się je ekspresowo. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do malaksera.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- piekarnik
- malakser
Składniki
- ¼ kostki masła 50 g
- ¼ szklanki cukru lub ksylitolu 50 g
- 5 łyżek oleju rzepakowego 50 g
- ¼ szklanki mąki Graham typ 1850 65 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ szklanki płatków owsianych 165 g
- 1 jajko 50 g
- ½ szklanki wiórków kokosowych 45 g
- ½ szklanki suszonej żurawiny 70 g
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy.
- Formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut (po ok. 5 min. trzeba je przewrócić na drugą stronę).
- Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego zostawiamy je by wystygły i stwardniały.
Uwagi
- Ciasteczka owsiane z kokosem i żurawiną są bogate w: błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- Jedno ciasteczko owsiane z kokosem i żurawiną zawiera 2,3 g białka, 8,6 g tłuszczów, 16,8 g węglowodanów, 1,9 g błonnika pokarmowego.