Chleb żytni na zakwasie
Przepis na domowy chleb żytni na zakwasie z dodatkiem nasion słonecznika. Można upiec więcej i zamrozić.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- piekarnik
Składniki
- 300 g zakwasu
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 300 g mąki Graham typ 1850
- 100 g słonecznika
- 600 ml ciepłej wody
- 1 łyżka soli 10 g
Sposób przygotowania
- Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.
- Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
- Ciasto przekładamy partiami do keksówki i wygładzamy by pozbyć się powietrza. Wierzch chleba wyrównujemy wilgotną dłonią.
- Formę z ciastem owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 h.
- Formę z ciastem odwijamy z folii, ponownie wyrównujemy wilgotną dłonią i pieczemy w 200 stopniach C ok. 1 h i 15 min.
- Chleb kroimy po ostudzeniu.
Uwagi
- Chleb żytni na zakwasie jest bogaty w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.
- Jedna kromka chleba żytniego na zakwasie zawiera 2,1 g białka, 1,6 g tłuszczów, 14,3 g węglowodanów, 1,7 g błonnika pokarmowego.