Chleb żytni na zakwasie - dietetyk lajdecka turek

Chleb żytni na zakwasie

Przepis na domowy chleb żytni na zakwasie z dodatkiem nasion słonecznika. Można upiec więcej i zamrozić.
Czas przygotowania 5 godziny
Kuchnia polska
Liczba porcji 1 bochenek
Kalorie w jednej porcji 76.4 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • piekarnik

Składniki
  

  • 300 g zakwasu
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g mąki Graham typ 1850
  • 100 g słonecznika
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka soli 10 g

Sposób przygotowania
 

  • Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.
  • Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
  • Ciasto przekładamy partiami do keksówki i wygładzamy by pozbyć się powietrza. Wierzch chleba wyrównujemy wilgotną dłonią.
  • Formę z ciastem owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 h.
  • Formę z ciastem odwijamy z folii, ponownie wyrównujemy wilgotną dłonią i pieczemy w 200 stopniach C ok. 1 h i 15 min.
  • Chleb kroimy po ostudzeniu.

Uwagi

  • Chleb żytni na zakwasie jest bogaty w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.
  • Jedna kromka chleba żytniego na zakwasie zawiera 2,1 g białka, 1,6 g tłuszczów, 14,3 g węglowodanów, 1,7 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe chleb, chleb na zakwasie, chleb ze słonecznikiem, chleb żytni, śniadanie

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button