Brioszka pełnoziarnista - dietetyk lajdecka turek

Brioszka pełnoziarnista

Brioszka pełnoziarnista to sposób na idealne drugie śniadanie
Czas całkowity 2 godziny 45 minut
Posiłek deser
Kuchnia francuska
Liczba porcji 12
Kalorie w jednej porcji 252.8 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • piekarnik

Składniki
  

  • 50 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki mleka ok. 125 ml
  • ¼ szklanki cukru ok. 50 g
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej ok. 233 g
  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 163 g
  • 3 jaja ok. 150 g
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ kostki miękkiego masła ok. 150 g
  • 1 żółtko jaja kurzego ok. 18 g

Sposób przygotowania
 

  • Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki pszennej.
  • Drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
  • Jaja ubijamy z resztą cukru.
  • Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką pszenną, pełnoziarnistą, solą, ubitymi jajami i wyrabiamy.
  • Ciasto łączymy z miękkim masłem i ponownie wyrabiamy.
  • Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h.
  • Ciasto dzielimy na 12 porcji, formujemy kulki, układamy w okrągłej formie(o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • Brioszkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w 180ºC przez ok. 30minut.
  • Brioszka najlepiej smakuje z powidłami.

Uwagi

  • Brioszka pełnoziarnista jest bogata w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.
  • Jedna porcja brioszki pełnoziarnistej zawiera 6,3 g białka, 12,8 g tłuszczów, 29,3 g węglowodanów, 2,2 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe brioszka, brioszka pełnoziarnista, drożdże, pełne ziarno

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button