Brioszka pełnoziarnista
Brioszka pełnoziarnista to sposób na idealne drugie śniadanie
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- piekarnik
Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- ½ szklanki mleka ok. 125 ml
- ¼ szklanki cukru ok. 50 g
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej ok. 233 g
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 163 g
- 3 jaja ok. 150 g
- 1 łyżeczka soli
- ¾ kostki miękkiego masła ok. 150 g
- 1 żółtko jaja kurzego ok. 18 g
Sposób przygotowania
- Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki pszennej.
- Drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
- Jaja ubijamy z resztą cukru.
- Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką pszenną, pełnoziarnistą, solą, ubitymi jajami i wyrabiamy.
- Ciasto łączymy z miękkim masłem i ponownie wyrabiamy.
- Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h.
- Ciasto dzielimy na 12 porcji, formujemy kulki, układamy w okrągłej formie(o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Brioszkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w 180ºC przez ok. 30minut.
- Brioszka najlepiej smakuje z powidłami.
Uwagi
- Brioszka pełnoziarnista jest bogata w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.
- Jedna porcja brioszki pełnoziarnistej zawiera 6,3 g białka, 12,8 g tłuszczów, 29,3 g węglowodanów, 2,2 g błonnika pokarmowego.