Blog
Znajdziesz tu artykuły i infografiki związane z dietetyką.
Cukier – wszystko co musisz o nim wiedzieć
W Polsce spożycie cukru na osobę w 1950 r. wynosiło 21 kg a w 2007 r. wzrosło do 39,7 kg.
Co to jest indeks glikemiczny?
Dowiecie się co to jest indeks glikemiczny i co to jest ładunek glikemiczny – koniecznie przeczytajcie.
Zdrowe odżywianie – najważniejsze zasady
Profilaktyka otyłości jest możliwa dzięki wdrożeniu zasad prawidłowego żywienia oraz aktywności fizycznej.
Leczenie otyłości
Celem leczenia otyłości jest redukcja masy ciała i poprawa stanu zdrowia społeczeństwa.
Konsekwencje otyłości
Do głównych konsekwencji nadmiernej masy ciała należą choroby układu krwionośnego, takie jak: nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna czy niewydolność serca.
Przyczyny otyłości
Otyłość powstaje w wyniku dodatniego bilansu energetycznego, kiedy przyjmujemy więcej energii niż jesteśmy w stanie wykorzystać.
Czym jest otyłość i jak ją rozpoznajemy?
Otyłość wywołana jest nadmiernym gromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka. Wyróżniamy: