Do gabinetu dietetycznego zgłosiła się 24-letnia pacjentka z nadmierną masą ciała. Podczas pierwszej wizyty zebrano dokładny wywiad żywieniowo-zdrowotny oraz wykonano analizę składu
Blog
Znajdziesz tu artykuły i infografiki związane z dietetyką.
Jak zmniejszyć kaloryczność diety – 12 sposobów
1. Zamień jasne pieczywo na pełnoziarniste.
2. Zamień mleko 3,2% na 2%.
3. Zamień tłusty ser twarogowy na półtłusty.
6 propozycji chrupiących przekąsek
Chipsy, paluszki, chrupki, popcorn – każdy czasami lubi sobie pochrupać. Dlaczego? Badania sugerują, że chrupiące jedzenie pobudza receptory przyjemności w mózgu. Nic więc dziwnego, że sklepowe półki uginają się od tego typu przekąsek.
Jakie pieczywo wybrać? Kilka wskazówek
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez pieczywa. Dlaczego warto jeść pieczywo? Jakie pieczywo wybrać? Na co zwracać uwagę podczas zakupu pieczywa? Na te pytania postaram się odpowiedzieć.
Nasiona chia
Nasiona chia inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzą z terenów Meksyku i Gwatemalii. Od dawien dawna miały swoje miejsce w medycynie ludowej – były wykorzystywane przez Majów i Azteków.
Przykładowy jadłospis
Przedstawiam przykładowy jadłospis o zmniejszonej kaloryczności (ok. 1600 kcal) dla zdrowej, czterdziestoletniej kobiety (aktualna masa ciała: 80 kg, wzrost: 165 cm).
Przekąski do 100 kcal – 30 propozycji
Sprawdźcie przekąski do 100 kcal.
10 propozycji słodkich podwieczorków w wersji fit
Kto nie lubi słodyczy? Owszem, czasami w moim gabinecie zdarzają się pacjenci, którzy ze słodyczy najbardziej lubią golonkę ale zdarza się to stosunkowo rzadko.
Nietolerancja laktozy – rozwiewam wątpliwości
Z artykułu dowiecie się co to jest nietolerancja laktozy, co to jest laktoza i laktaza, jakie są objawy nietolerancji laktozy oraz poznacie założenia diety ubogolaktozowej.
10 zasad bezpiecznego i zdrowego grillowania
Zapoznajcie się z zasadami bezpiecznego i zdrowego grillowania:
Żywienie w sporcie w pigułce
Nurtują Cię pytania o żywienie w sporcie? Chcesz zwiększyć masę mięśniową i wytrzymałość? Koniecznie przeczytaj ten artykuł! Stworzyłam krótki poradnik, obejmujący wszystkie aspekty żywienia w sporcie.
Erytrytol – niskokaloryczna substancja słodząca
Erytrytol to alkohol cukrowy, który zalicza się do grupy polioli. Substancja ta tworzy białe, bezwonne kryształy o słodkim i lekko chłodzącym smaku.
Glikozydy stewiolowe – niskokaloryczna substancja słodząca
Glikozydy stewiolowe to nazwa ogólna dla dziewięciu pochodnych stewiolu, które występują w Steveia rebaudiana – roślinie pochodzącej z Paragwaju i Brazylii. W ekstrakcie z liści znajdują się głównie: stewiozyd i rebaudiozyd A.