Batony z żurawiną
Batony bez pieczenia, z żurawiną i orzechami.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- blender
Składniki
- 1 szklanka żurawiny suszonej 140 g
- 1 szklanka orzechów nerkowca 130 g
- 1 szklanka wiórków kokosowych 90 g
Sposób przygotowania
- Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min.
- Żurawinę miksujemy (bez wody).
- Orzechy rozdrabniamy (bardzo dokładnie – na pył)
- Mieszamy żurawinę z orzechami i wiórkami.
- Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Wykrawamy batony.
Uwagi
- Batony żurawinowe są bogate w magnez, który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych oraz błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.
- Jeden baton żurawinowy zawiera 4,1 g białka, 16,5 g tłuszczów, 25,6 g węglowodanów, 4,4 g błonnika pokarmowego.