Batony z żurawiną - dietetyk lajdecka ture

Batony z żurawiną

Batony bez pieczenia, z żurawiną i orzechami.
Czas przygotowania 40 minut
Kuchnia polska
Liczba porcji 7
Kalorie w jednej porcji 248.8 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • blender

Składniki
  

  • 1 szklanka żurawiny suszonej 140 g
  • 1 szklanka orzechów nerkowca 130 g
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 90 g

Sposób przygotowania
 

  • Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min.
  • Żurawinę miksujemy (bez wody).
  • Orzechy rozdrabniamy (bardzo dokładnie – na pył)
  • Mieszamy żurawinę z orzechami i wiórkami.
  • Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Wykrawamy batony.

Uwagi

  • Batony żurawinowe są bogate w magnez, który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych oraz błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.
  • Jeden baton żurawinowy zawiera 4,1 g białka, 16,5 g tłuszczów, 25,6 g węglowodanów, 4,4 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe batony bez pieczenia, batony z orzechami, batony z żurawiną, fitbatony, orzechy, wiórki kokosowe, żurawina

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button