Batony orzechowe
Batony orzechowe pełne orzechów i miodu.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- patelnia
Składniki
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 50 g nerkowców
- 2 łyżki miodu ok. 24 g
Sposób przygotowania
- Rozdrabniamy orzechy.
- Prażymy orzechy na suchej patelni.
- Dodajemy do orzechów miód.
- Przekładamy masę orzechową do sylikonowych foremek na babeczki, dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (batony najlepiej przechowywać w lodówce).
Uwagi
- Batony orzechowe są bogate w magnez, który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych oraz błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.
- Jeden baton orzechowy zawiera 4,5 g białka, 12,3 g tłuszczów, 11,9 g węglowodanów, 1,8 g błonnika pokarmowego.