Bajgle pełnoziarniste - dietetyk lajdecka turek

Bajgle pełnoziatniste

Bajgle na bazie mąki pełnoziarnistej
Czas całkowity 1 d 3 godziny
Posiłek śniadanie
Kuchnia fit
Liczba porcji 8
Kalorie w jednej porcji 264.4 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • piekarnik

Składniki
  

  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka mleka ok. 250 ml
  • 1 łyżka miodu ok. 24 g
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 195 g
  • 2 szklanki mąki pszennej ok. 310 g
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko jaja kurzego ok. 18 g
  • 2 łyżki nasion sezamu ok. 20 g

Sposób przygotowania
 

  • Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, miodem i ½ szklanki mąki pszennej.
  • Drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
  • Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką pszenną, pełnoziarnistą i solą.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
  • Ciasto ponownie wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na noc w lodówce.
  • Ciasto dzielimy na 8 porcji, formujemy kulki z dziurką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
  • Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem.
  • Bułeczki pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut.

Uwagi

  • Bajgle pełnoziarniste są bogate w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, wapń (pochodzący z sezamu), który jest składnikiem kości.
  • Jedna porcja bajgli zawiera 9,2 g białka, 3,8 g tłuszczów, 50,4 g węglowodanów, 4,0 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe bajgle, bajgle pełnoziarniste, bajgle z sezamem, ciasto drożdżowe, drożdże, mąka pełnoziarnista

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button