Bajgle pełnoziatniste
Bajgle na bazie mąki pełnoziarnistej
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- piekarnik
Składniki
- 25 g drożdży
- 1 szklanka mleka ok. 250 ml
- 1 łyżka miodu ok. 24 g
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 195 g
- 2 szklanki mąki pszennej ok. 310 g
- 1 i ½ łyżeczki soli
- 1 żółtko jaja kurzego ok. 18 g
- 2 łyżki nasion sezamu ok. 20 g
Sposób przygotowania
- Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, miodem i ½ szklanki mąki pszennej.
- Drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
- Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką pszenną, pełnoziarnistą i solą.
- Zagniatamy ciasto.
- Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
- Ciasto ponownie wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na noc w lodówce.
- Ciasto dzielimy na 8 porcji, formujemy kulki z dziurką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
- Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem.
- Bułeczki pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut.
Uwagi
- Bajgle pełnoziarniste są bogate w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, wapń (pochodzący z sezamu), który jest składnikiem kości.
- Jedna porcja bajgli zawiera 9,2 g białka, 3,8 g tłuszczów, 50,4 g węglowodanów, 4,0 g błonnika pokarmowego.