Zapoznajcie się z zasadami bezpiecznego i zdrowego grillowania:
- Do rozpalania grilla nie używaj podpałek, kolorowych gazet czy kartonów.
- Zawsze używaj tacek do grillowania! Tłuszcz kapiący na rozgrzany węgiel może powodować powstawanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), które następnie osadzają się na grillowanych potrawach. WWA to związki potencjalnie rakotwórcze.
- Unikaj grillowania mięsa peklowanego. W czasie grillowania mięsa peklowanego mogą powstawać rakotwórcze nitrozaminy.
- Zachowaj odpowiednią odległość między rusztem a żarem. Unikaj spożywania potraw przypalonych – są źródłem substancji rakotwórczych.
- Grilluj chude mięso: kurczaka, indyka, wołowinę, polędwiczki wieprzowe. Unikaj ciężkostrawnej kiełbasy i karkówki.
- Grilluj ryby np. dorsz, pstrąg, łosoś.
- Zrezygnuj z kupna produktów zamarynowanych. Przygotuj własną marynatę na bazie jogurtu naturalnego lub oleju. Do marynaty możesz dodać ulubione naturalne przyprawy np. papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, zioła, czosnek.
- Grilluj także warzywa i owoce! Najlepiej sprawdzą się: cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki, ananas.
- Do potraw mięsnych czy rybnych zawsze dołóż solidną porcję sałatki warzywnej!
- Po każdym użyciu dokładnie umyj ruszt!
Bibliografia:
Sankowska P. Jak bezpiecznie grillować? Food Forum, 2 (8), 10-12.