Fakty i mity żywienia w chorobie nawotworowej

„Kroplówka odżywia, wzmacnia” – MIT

Roztwory soli fizjologicznej, glukozy lub płyn wieloelektrolitowy służą do nawadniania organizmu, wyrównania zaburzeń jonowych, mogą być też nośnikiem dla leków. Roztwory te nie zawierają białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i składników mineralnych, zatem nie są w stanie pokryć zapotrzebowania na składniki pokarmowe.

„Cukier żywi raka” – MIT, ale…

lump-sugar-549096__180 Węglowodany to podstawowa grupa składników odżywczych dla ludzkiego organizmu. Węglowodany dzielimy na cukry proste i złożone. To co w diecie powinno być ograniczone to CUKRY PROSTE (np. cukier, słodycze, duże ilości owoców świeżych i suszonych).

Wszystkie komórki, a przede wszystkim zdrowe potrzebują cukru jako podstawowego „paliwa” do pozyskiwania energii niezbędnej do życia. Komórka nowotworowa również potrzebuje cukru do swojego metabolizmu. Wyeliminowanie cukru z diety czyli tzw. „zagłodzenie raka” spowoduje zagłodzenie również zdrowych komórek, co uniemożliwi rekonwalescencję organizmu po leczeniu.

„Białko żywi raka”- MIT

Białko to podstawa funkcjonowania naszego organizmu. Białko warunkuje odnowę uszkodzonych tkanek, gojenie się ran, funkcje układu odpornościowego, produkcję enzymów i hormonów.

Białko pochodzenia zwierzęcego musi być wyeliminowanie z diety chorego na raka” – MIT

W diecie pacjenta onkologicznego białko powinno w co najmniej połowie pochodzić z chudych źródeł zwierzęcych, a w połowie ze źródeł roślinnych. Białko z roślin strączkowych jest cennym składnikiem diety, ale w okresie terapii onkologicznej jest słabo tolerowane – powoduje wzdęcia, gazy, bóle brzuch
a, biegunki. Poza tym rośliny strączkowe zawierają żelazo gorzej przyswajalne niż  żelazo zawarte w mięsie. Dobre źródła białka zwierzęcego to: kurczak, indyk bez skóry, królik, ryby chude i tłuste, jaja, nabiał. Ograniczamy w diecie ilość mięsa czerwonego (wieprzowina i wołowina) oraz przetworzonego (parówki, pasztety, szynki, kiełbasy).

„W trakcie chemioterapii trzeba usunąć z diety mleko i jego przetwory”- MIT, ale…

Niektóre schematy chemioterapii, a częściej radioterapii mogą wymagać czasowego wyłączenia z diety mleka w wyniku wtórnej nietolerancji laktozy. Na skutek chemio- lub radioterapii może dojść do uszkodzenia komórek jelita cienkiego, co powoduje niedobór laktazy- enzymu odpowiadającego za trawienie laktozy występującej w produktach mlecznych. Nietolerancja laktozy objawia się niechęcią do produktów mlecznych, wzdęciami, nudnościami, bólami brzucha, biegunką. W takim przypadku wyłączamy z diety mleko krowie (można je zastąpić mlekiem bezlaktozowym, sojowym, owsianym). Mleczne produkty takie jak jogurty, kefiry, maślanki, twarogi są zazwyczaj lepiej tolerowane, ale w przypadku braku ustąpienia dolegliwości, te produkty również eliminujemy z diety.

Nie każda chemioterapia i radioterapia będzie powodowała konieczność wyeliminowania mleka z diety!

„Najbardziej odżywcze są posiłki przygotowywane w domu” –  PRAWDA, ale…

Posiłki przygotowywane w domu mogą być zdrowe i odżywcze pod warunkiem, że wiemy jak je przygotowywać.

„Nie wolno doprawiać posiłków w trakcie chemioterapii i radioterapii” – MIT

Pacjent w okresie chemio- i radioterapii często nie ma apetytu, dlatego tak ważne jestprzygotowywanie smacznych potraw z dodatkiem delikatnych przypraw.

Należy unikać: octu spirytusowego, musztardy, chrzanu, majonezu, ketchupu i ostrych przypraw.

„Sok z buraka dobrze wpływa na krew” – MIT, ale…beetroot-904371__180

Sok z buraka to wartościowy element zbilansowanej diety w ilości 1 szklanki na dobę i pod warunkiem, że jest to sok świeżo wyciskany. Nadmierna ilość soku może wywoływać biegunki u pacjentów.

Sok z buraków obniża poziom cholesterolu.

Sok z buraków bogaty jest w żelazo i witaminę C.

„Amigdalina zwalcza komórki rakowe” – MIT

Amigdalina naturalnie występuje w pestkach owoców. Amigdalina zawiera rodnik cyjankowy, który może wywoływać zatrucia pokarmowe. Żadne dotychczasowe badania nie potwierdziły antynowotworowej skuteczności amigdaliny.

„Czy istnieje dieta lecząca raka? A jeśli tak to jaka? – MIT

Nie ma diet leczących raka! Dietetyka to

„Pacjent w trakcie terapii onkologicznej w ogóle nie ma apetytu” – MIT

Nieprawda, aczkolwiek większość pacjentów ma zmniejszony apetyt w trakcie terapii.

„Witamina B12 powoduje raka” – MIT

 

Bibliografia:

Kapała A. Fakty i mity żywienia w chorobie nowotworowej. Poradnik dla pacjentów i opiekunów.