Fakty i mity żywienia w chorobie nawotworowej

„Kroplówka odżywia, wzmacnia” – MIT

Roztwory soli fizjologicznej, glukozy lub płyn wieloelektrolitowy służą do nawadniania organizmu, wyrównania zaburzeń jonowych, mogą być też nośnikiem dla leków. Roztwory te nie zawierają białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i składników mineralnych, zatem nie są w stanie pokryć zapotrzebowania na składniki pokarmowe.

„Cukier żywi raka” – MIT, ale…

lump-sugar-549096__180 Węglowodany to podstawowa grupa składników odżywczych dla ludzkiego organizmu. Węglowodany dzielimy na cukry proste i złożone. To co w diecie powinno być ograniczone to CUKRY PROSTE (np. cukier, słodycze, duże ilości owoców świeżych i suszonych).

Wszystkie komórki, a przede wszystkim zdrowe potrzebują cukru jako podstawowego „paliwa” do pozyskiwania energii niezbędnej do życia. Komórka nowotworowa również potrzebuje cukru do swojego metabolizmu. Wyeliminowanie cukru z diety czyli tzw. „zagłodzenie raka” spowoduje zagłodzenie również zdrowych komórek, co uniemożliwi rekonwalescencję organizmu po leczeniu.

Czytaj dalej

Co to jest indeks glikemiczny?

Co to jest indeks glikemiczny (IG)?pobrane

Indeks glikemiczny (IG) opisuje wpływ różnych produktów żywnościowych na poziom cukru we krwi. IG przyjmuje dla produktów żywnościowych wartości od 0-100, określając szybkość, z jaką trawimy dany produkt i przekształcamy go w glukozę. Im szybszy wzrost poziomu glukozy we krwi, tym wyższa wartość IG.

Jak obliczyć IG produktu?

IG produktu mierzy się, podając co najmniej dziesięciu zdrowym osobom porcję produktu zawierającą 50g węglowodanów.

Czytaj dalej

Zdrowe odżywianie

Profilaktyka otyłości jest możliwa dzięki wdrożeniu zasad prawidłowego żywienia oraz aktywności fizycznej. Odpowiednia podaż energii i składników odżywczych pozwala rozwijać się umysłowo i fizycznie w dobrostanie zdrowotnym. Istotne znaczenie ma również rozłożenie posiłków, dlatego zaleca się  4-5 posiłków w ciągu dnia przyjmowanych co 3-4 godziny, przy czym ostatni posiłek powinien być spożywany 3 godziny przed snem.

Rozkład energii na 5 posiłków.

wykres posiłki

Spokojna atmosfera i powolne spożywanie posiłków zapobiega konsumpcji dużych porcji żywności. Co więcej, lepiej odchodzić od stołu z lekkim niedosytem, gdyż dopiero po około 15 min. odczuwamy „nasycenie”.

Czytaj dalej

Leczenie otyłości

Celem leczenia otyłości jest redukcja masy ciała i poprawa stanu zdrowia społeczeństwa. Do działań długofalowych możemy zaliczyć zmianę stylu życia i likwidację nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Wybór metody leczenia otyłości zależy od etapu otyłości oraz ryzyka chorób dodatkowych. Zmniejszenie masy ciała zaleca się pacjentom z nadwagą, u których występują zaburzenia metaboliczne. Z kolei osoby otyłe leczy się niezależnie od współwystępowania chorób dodatkowych.  Leczenie operacyjne wdraża się u pacjentów z BMI>40.

W leczeniu dietetycznym osób z nadwagą i otyłością redukcję masy ciałazdjęcie 1 uzyskujemy przez zmniejszenie ilości energii podawanej z pożywieniem i zwiększenie jej wykorzystania przez organizm w wyniku zwiększenia aktywności fizycznej. Realnym celem jest redukcja 5-10% masy ciała w ciągu 6 miesięcy. Plan odchudzania powinien być zatem dopasowany indywidualnie do pacjenta w zależności od jego przemiany materii, czynników kulturowych czy upodobań kulinarnych. Równie ważna jest silna motywacja pacjenta, dlatego zaleca się konsultacje z psychologiem.

Czytaj dalej

Konsekwencje otyłości

Otyłość, w zależności od jej stopnia i typu, zwiększa ryzyko powstawania chorób współistniejących. Do głównych konsekwencji nadmiernej masy ciała należą choroby układu krwionośnego, takie jak: nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna czy niewydolność serca. Zaburzona praca serca wywołana jest przez zwiększone obciążenie, przerost i odkładanie tłuszczu w okolicach komór sera. Doprowadza to do niewydolności skurczowej, rozkurczowej i dalej do nadciśnienia tętniczego. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że u osób dorosłych i dzieci z nadmierną masą ciała, ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego zwiększa się.zdjęcie konsekwencje 1

W otyłości często obserwuje się podwyższone stężenie trójglicerydów i obniżone stężenie cholesterolu we frakcji HDL, co może prowadzić do rozwoju blaszki miażdżycowej. Również u osób otyłych z nadciśnieniem tętniczym lub dyslipidemią zaobserwowano zwiększoną krzepliwość krwi. Może to doprowadzić do udaru mózgu i zawału serca. Dodatkowo w badaniach Heart Outcomes Prevention  Evalution stwierdzono, że wraz ze wzrostem obwodu talii wzrasta ryzyko zawału mięśnia sercowego o około 20%.

Czytaj dalej

Przyczyny otyłości

Otyłość powstaje w wyniku dodatniego bilansu energetycznego, kiedy przyjmujemy więcej energii niż jesteśmy w stanie wykorzystać. Trwająca w ostatnich latach epidemia otyłości nie jest uwarunkowana zmianami genetycznymi, najczęstszą przyczyną są czynniki środowiskowe.

Do czynników środowiskowych należy przede wszystkim zaliczyć:

  • brak aktywności fizycznej, który może być spowodowany rozwojem transportu, automatyzacją (korzystanie z windy, ruchomych schodów),
  • siedzący tryb życia.

Społeczeństwo wybiera spędzanie wolnego czasu przed telewizolaptoprem zamiast rodzinnych spacerów czy wycieczek rowerowych. W przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że 90% dorosłych z nadwagą nie wykazuje innej aktywności fizycznej niż praca zawodowa. Szczególnie niepokojący jest fakt, iż dzieci wolą spędzać czas korzystając z gier komputerowych niż bawić się na świeżym powietrzu.

Czytaj dalej